Stawell ‘eyesore’ to become multi-purpose space in time for Easter

The former service station site in Stawell’s Main Street will be transformed from an “eyesore” into a multi-purpose space aimed at hosting a range of community events. 

The project is set to be delivered in time for the Stawell Gift at Easter. 

Finals plans for the site’s redevelopment showed open grassed areas, shade provided by an urban forest, seating and a shade structure, split over three distinct tiers and intersected by a paved pathway.

The site will also have full access to power and water, including drinking stations.

Northern Grampians Shire Council mayor Cr Tony Driscoll said the space had been a major focus of council since it acquired the site in October last year.

He also said the area would be able to host markets, food festivals, live music and more, particularly during major events such as the Stawell Easter festival and Christmas.

“This site obviously sits in a key location within the Stawell CBD, and council felt it was simply unacceptable for what was frankly an eyesore to be located in such a high-traffic area,” Cr Driscoll said.

“These plans give a clear indication of the improvement that this project will deliver to Stawell’s main streetscape, and what an asset this area will be to the entire community.”

Northern Grampians Shire Council hosted a community consultation session in December last year and provided a focus group of community members with draft plans.

Cr Driscoll said the feedback gained from the sessions was utilised to develop the final plan.

“The feedback we received during the consultation process was integral in assisting to shape what council feels is an outcome which benefits the entire community,” he said.

“We look forward to being able to showcase the final product to locals and visitors alike when the town comes alive for the Stawell Easter Festival.”

Northern Grampians Shire Council demolition contractors started the clean-up process at the Main Street site last week.

Contractors will remove concrete and other debris to make way for the proposed landscaped multi-purpose space.